Засега отсъствията на учениците в област Смолян са в ниски проценти. Очаква се заради грипната епидемия те да се увеличат. За днешния ден отсъстващите ученици в областта са 15,3 %. Това каза за "Фокус“ Никола Запрянов – началник на Регионалното управление на образованието – Смолян. Той уточни, че всекидневно заедно с РЗИ – Смолян следят отсъстващите в училищата.

"Към момента в училищата и детските градини в областта се прилага само сутрешен филтър. Проветрява се често и се извършва дезинфекция на помещенията, както е по разписаните мерки в заповедта за грипната епидемия. До края на тази седмица не се очаква да има грипна ваканция“, подчерта Запрянов.

Той поясни, че през следващата седмица при заседанието на оперативния щаб, ако има драстично увеличение на заболели ученици, отсъстващи по здравословни причини, тогава вече ще се мисли в посока за предприемана на по-крути мерки. Около 25 % трябва да са отсъстващите от училище, за да предприеме обявяване на грипна ваканция, каза още Запрянов.