Повишена е заболеваемостта в епидемични нива по отношение на респираторните заболявания в Пловдив и областта, съобщи за "Фокус" д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция.   

До този момент няма доказана циркулация на грипен вирус на територията на областта. Досега са изолирани само два случая на грип тип А - единият е от края на месец ноември, другият от края на месец декември 2023 година. Утре ще бъдат изпратени нови около 55-60 проби за изследване в Националната референтна лаборатория в София. 

По данни на Спешна помощ за миналата седмица има 20 случая на потърсили помощ с респираторни заболявания, докато през предходната случаите са били 30-сет.  

В училищата и детските заведения отсъстващите към 15 януари са били 12 %, а към 16 януари - 14 %. За обявяването на грипна ваканция трябва да са 30% и над тях. 

Заетостта на терапевтичните легла в лечебните заведения е едва 33 %, каза още д-р Таня Учорджиева.

"Във връзка с всички тези данни обстановката се следи непрекъснато, тя е динамична и сме готови да предприемем необходимите мерки във всеки един момент, ако се наложи", добави тя. 

Регистрираните случаи на ковид в областта са под средната заболеваемост за страната - едва 27% срещу 35.41 %. Има вероятност случаите да са повече, но хората не се изследват, тъй като заболяването протича леко.

Възможни са и случаи на едновременно заболяване от грип и ковид, което се доказва от комбинирани тестове, отбеляза д-р Таня Учорджиева-Грозева.