Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Смолян бележи ръст през последната седмица, която отчитаме и вече достигаме заболеваемост от 148,48 на 10 000 души население. Това каза за "Фокус“ д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция – Смолян. Тя обясни, че тези стойности са далече от епидемичните, но кривата върви нагоре и според това с каква скорост се разпространява заразата, може в различно време да достигнем и до епидемични стойности. "За тази година 207 на 10 000 души население са опредени като критичната стойност. През предходната седмица болните в област Смолян са били 64,37 на 10 000 души. Увеличението е голямо, но считаме, че през празничните дни не всички хора са търсили медицинска помощ и регистрацията на случаите не е толкова реалистична. От декември месец като следим как върви заболеваемостта, кривата върви нагоре с тези малки спадове в празничните дни поради проблем на регистрацията“, уточни д-р Кубатева.

Тя посочи, че при острите респираторни заболявания има различни вируси, но вече има и доказани и грипни вируси. Превалират тези от грип тип А, но и другите респираторно синцитиални и другите вируси, които са характерни за този период също са налице, така че има различни вируси. "Затова е много тревожно, че ако изкараме един вирус, след преболедуване може да се разболеем от втори вид вирус и така дълго време да боледуваме. Засяга се имунната система и ставаме по-податливи на инфекции“, подчерта д-р Кубатева.

От острите респираторни заболявания най-засегнати са децата в детска и училищна възраст, въпреки че боледуват и по-възрастните хора. Към момента няма данни от Регионалното управление на образованието – Смолян за отсъстващи ученици в голяма степен, но следим ежедневно как вървят отсъствията и към момента няма притеснения, коментира директорът на РЗИ - Смолян.

Тя уточни, че при Covid-19 заболеваемостта в Смолянско е ниска, в сравнение с други области на страната, в които тя е по-значителна. "Хубавото е, че нямаме много тежки случаи. От 19 регистрирани случая, 9 са хоспитализирани, но не са в много тежко състояние и няма хора в ОАИЛ“, посочи д-р Кубатева.

"Много важно е в тази ситуация на повишаваща се значителна заболеваемост от остри респираторни заболявания, да обърнем сериозно внимание за това да се пазим от заразяване. Трябва да спазваме най-елементарните противоепидемични мерки свързани с дистанция и носене на маски, както и спазването на хигиена. Изключително важно е да избягваме места, където има много хора, да избягваме ненужните контакти, за да не допускаме да се заразим. После вече възстановяването е по-сложно и е най-добре да успеем да се опазим от вирусите“, препоръча директорът на Здравната инспекция в Смолян.

Д-р Кубатева отбеляза, че все повече хора си поставят противогрипна ваксина при личните лекари. Има и Национална програма за безплатни противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст и позитивното тази година е, че интересът към тях е завишен, което е наистина много хубаво, каза д-р Кубатева. "При нас в РЗИ по-малко хора правят ваксини и те са обикновено такива, които сами си закупуват ваксини и идват, за да им ги поставим. Като цяло обаче има по-голям интерес в сравнение с предходни години и това ни обнадеждава, че хората наистина ще променят глобално отношението към ваксините“, допълни д-р Кубатева.

Тя подчерта, че при необходимост имат готовност да се събере оперативния щаб за борба с грипа и да се предприемат адекватни мерки за ограничаване разпространението, но уточни, че не й се иска да се стига дотам. Все пак ако всеки подходи отговорно с грижа за своето здраве не трябва да стигаме до масови мерки за ограничаване разпространението на тези инфекции, каза още директорът на РЗИ – Смолян.