Януари е месецът на острите респираторни заболявания, но към момента ситуацията в област Габрово остава под контрол и няма място за притеснение. Това заяви директорът на Регионална здравна инспекция в града д-р Николай Пенчоков по време на работна среща в петък, инициирана от кмета на Община Трявна Денчо Минев и заместник-кмета инж. Жасмина Лазарова с цел превенция поради очаквания пик на грип тип А и B в страната, проследи "Фокус".

Актуалната здравна картина бе представена пред директорите на детски и учебни заведения в общината - ОДЗ "Калина" - гр. Трявна, ДГ Светлина - гр. Трявна, ОУ "Проф. Пенчо Н Райков" гр. Трявна, СУ "Петко Рачев Славейков" - град Трявна, ДГ "Осми март" - гр. Плачковци, ОУ "Васил Левски" - гр. Плачковци, Социалните услуги в общността и Социалното предприятие за социални услуги, Специализиран музей - Трявна, Дом за стари хора – гр. Трявна, Sos Детско Селище Трявна, НЧ "Пробуда-1924" гр.Плачковци, общински служители и експерти.

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в област Габрово също остава под контрол.

"В седмицата 18.12.2023 г. – 24.12.2023 г. в област Габрово са регистрирани общо 36 заболели от Covid-19, като само двама са от Община Трявна. През следващата седмица, т.е. от 25 декември до 31 декември 2023 г., имаме установени общо 29 случая за цялата област, като само един е от Община Трявна“, информира д-р Николай Пенчоков и допълни, че поставянето на ваксини срещу коронавирус и грипни такива продължава и към момента.

Директорът на РЗИ Габрово припомни основните превантивни мерки, които директорите на детските и учебни заведения трябва да спазват най-вече при работата си с децата. А именно: използване на безконтактни термометри за измерване на телесната температура, като при констатиране на повишена такава родителите да бъдат насочвани за консултация с медицинско лице; често и продължително измиване на ръце с топла вода и сапун; редовно проветряване на помещенията, почистване и дезинфекция на дръжки на врати, прозорци, кранове за вода и пр., както почистване и дезинфекция на гумени играчки.

Заострено бе вниманието към работещия персонал в кухните на съответните институции, като бе отправена препоръка за лечение вкъщи при съмнение за болестно състояние.

По време на срещата бяха обсъдени още въпроси, свързани с организация по предаването на стари дезинфектанти, Covid-19 тестове и лекарства с изтекъл срок на годност от детските и учебни заведения в Община Трявна, както и засилване на контрола относно издаването на бележки от личните лекари на деца, че са клинично здрави при наличието на грипни симптоми.

На този етап няма да бъде обявявана грипна епидемия на територията на област Габрово.