Графиката на заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта падна драстично по празниците, съобщи за "Фокус" д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция.

Според нея обаче това не е естествената картина на заболеваемостта и се дължи на факта, че по празниците няма достатъчно данни, с които да се добие реална представа за ситуацията. Очаква се грипът да настъпва, но с каква скорост ще се разбере едва през другата седмица. Изпратени са проби в Националната референтна лаборатория в София, които трябва да излязат след понеделник. Ще стане ясно още дали и какъв тип грип циркулира.

Със сигурност продължава да циркулира и ковид, от варианта "Омикрон". Според специалистите, рискът от хоспитализация при него е много по-нисък в сравнение с с другите варианти. 

Д-р Учорджиева препоръчва на хората да се ваксинират, никога не е късно за това. Препоръчително е и поставянето на предпазна маска на много оживени места, както и спазването на добра лична хигиена.