Първи случай на грип тип "А" е регистриран в Пловдив, сподели д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция пред репортер на "Фокус".

Положителната проба е на 20-годишна жена, която е преминала амбулаторно през спешен кабинет. Оплакванията са били свързани със суха кашлица и температура. 

На момичето й е била взета проба. Конкретната проба е попаднала в тези на РЗИ, които се събират и изпращат за изследвания и така е станало ясно заболяването.

Дамата не е хоспитализирана, а лекарите от спешния кабинет са й предписали терапия. 

Служители на РЗИ са се свързали с личния лекар на жената, за да разберат какво е състоянието й. От своя страна лекарят дори не е бил наясно за състоянието на пациентката си, което води на мисълта, че дамата не се е нуждаела от последващо лечение и е добре.

Грозева допълни, че няма конкретна симптоматика на грип "А" и грип "В". Оплакванията са предимно кашлица, температура, втрисане, болки в мускулите и ставите.  

Повечето от пробите, които се взимат, са положителни на респираторно-синтиционелен вирус и аденовируси, но не и за грип.