Дензъл Уошингтън днес навършва 69 години. "Фокус" ще ви разкаже за актьора, който е роден на 28 декември 1954 г. в Ню Йорк. Известен е с участието си в историческия филм "Слава“ на Едуард Зуик, като печели "Оскар за поддържаща роля". През 90-те години, актьорът участва в серия от високобюджетни продукции като: Версия пеликан и Филаделфия от 1993 г., Аленият прилив от 1995 г., Жената на проповедника и Кураж под огъня от 1996 г. През 2001 г. Уошингтън отново е номиниран и печели награда "Оскар за най-добър актьор", за участието си в трилъра "Тренировъчен ден", в ролята на Дет.

През 2006 г. участва в "Дежа вю", а през 2007 г. в криминалната драма "Американски гангстер" като Франк Лукас. Известен е и с ролята си на Сам Чизъм в римейка на класическия филм от 1960 г. "Великолепната седморка“, като Трой Максън в "Прегради“, където е и режисьор, във филма "Роман Дж. Израел", роля, за която получи номинация за "Оскар". През юни 2019 г. получи награда за цялостно творчество, известна като "Най-висока чест за кариера в киното". 

Любопитно е, че той завършва журналистика, но по-късно постъпва в Американската Театрална Консерватория в Сан Франциско. Първите си роли в театъра получава при завръщането си в Ню Йорк. Дебютът му в игралното кино е във филма Carbon copy от 1981 г. Широка известност получава обаче с ролята си на доктор Чандлър, от сериала на NBC "St. Elsewhere“, в периода 1982 – 1988 година.

Женен е за Паулета Пиърсън от 1983 година. Двамата имат четири деца.