Националните състезатели по плуване, които взеха участие на Европейското първенство в 25-метров басейн в Отопени, Румъния се завърнаха у нас.

Пред медиите те направиха обзор на представянето си. Всички бяха категорични, че тимът ни се е представил отлично.

"Това беше едно от най-успешните състезания за мен – коментира Диана Петкова. - Ако бях влязла и с по-голяма увереност имах потенциал да стигна до финал и на 100 метра бруст. Много съм доволна от представянето си. Мисля, че имах потенциал дори за медал на 100 метра съчетано и на шега наричам себе си бронзова медалистка, но на 75 метра съчетано, защото на последното обръщане бях трета. Плуването ми на 50 метра бруст беше пълно с резерви. Нито една от стените не се получи както трябва. Това идва и от тренираност на дистанцията. На 100 метра бруст свалих 2 секунди от личното си време. Смятам, че това ще е една от силните ми дисциплини на голям басейн. В Отопени имах много стартове и към средата на състезанието умората се усети. Ние сме свикнали да плуваме на максимума си в сутрешните стартове, докато други плувци могат да спестят малко от силите си в сериите. При нас това го нямаше и смятам, че си каза думата. Но направихме силно състезание и все повече ще свикваме да сме сред най-добрите".

"Доволен съм от резултатите, които постигнах – каза Петър Мицин. - Радвам се, че успях да вляза във финала на 200 метра бътерфлай. В плуванията в свободния стил успях да направя лични постижения и национални рекорди, но в този стил конкуренцията е жестока. Това означава, че ще трябва да се трудя още повече и да не повтарям допуснатите грешки. Резултатите в свободния стил са много силни, но това не означава, че не мога да се преборя с конкуренцията. Постижението ми на 400 метра свободен стил можеше да бъде и по-добро, но може би не разпределих силите си правилно по дистанцията. Европейското първенство в Отопени слага край на тази състезателна година и съм доволен от представянето си. Следващата голяма цел са Летните олимпийски игри в Париж, за които ще се готвя от януари".

"За мен Европейското първенство беше доста емоционално, но се радвам, че достигнах до финална осмица, направих и още един рекорд – анализира представянето си Габриела Георгиева. - Мисля, че се представих добре на шампионата. Със сигурност преживях много в тези дни, но това ще бъде за урок и при следващите големи състезания няма да бъда толкова емоционална. Вече ще знам, че съм способна да бъда сред първите 16 или сред първите 8. Мисля, че занапред ще бъда по-уверена".

 "Това беше едно много добро състезание за целия отбор – изрази мнение Калоян Лефтеров. - Поставихме доста добри и силни резултати, които са добра предпоставка за Световното първенство в Доха през февруари. Надявам се да продължаваме в същия дух и там да се представим добре. Всяко участие в полуфинал или финал доставя много голяма емоция и опит. Надявам се през следващата година да продължим тази линия и всеки да постигне целите си". 

Главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски също постави висока оценка за представянето на нашите състезатели.

"Имахме отлично представяне на Европейското първенство – каза Минковски. - Реално ние бяхме с половината отбор. Ако бяха участвали всички, които са членове на националния отбор, нещата щяха да са още по-добри. Вече се борим за медали и това е нещо, което няма как да не ме прави много горд и щастлив. Плувната година завършва с поредно успешно състезание за българските плувци. Равносметката за целия сезон е много добра. Имаме много силни постижения. Това, което ме радва много е, че юношите също се изявиха, направиха силни класирания и постижения. Всичко това ни изправя пред нови предизвикателства и пред много работа, която трябва да вършим, за да надградим това, което успяхме да направим през тази година. Развитието на българското плуване през последните години е много динамично и в положителна посока. Тук е мястото да кажа, че към Българската федерация плувни спортове има и артистично плуване и скокове във вода, които също се развиват много добре, и се надявам, че и ще постигнат успехите, които имаме в плуването".