Голямата надежда на родното плуване Петър Мицин е носител на наградата "Спортен Икар“ за 2023 година.

Отличените бяха обявени от председателя на журито за "Спортен Икар“ Здравка Йорданова в прессклуб "България“.

Церемонията по връчване на наградите ще се проведе на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел "София“.

Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 метра свободен стил при юноши. Уникалният талант завоюва четири континентални титли, като е и първият роден състезател с три медала от един шампионат – постигнати на Световното първенство в израелския град Нетания.

Мицин е с две олимпийски квоти за Игрите в Париж догодина.

"С изключение на една година, по време на Ковид пандемията, от създаването на фондацията през 1991 година, това е 30-ата церемония – заяви Здравка Йорданова. - С удоволствие можем да кажем, че това е една традиция, която намери място в историята. Надяваме се, че ще продължи и в бъдеще, защото всички добри неща се градят на база на традицията. Тази година журито, в няколко категории постъпихме по същия начин, радваме се на добър отзвук, защото се опитваме да дадем възможност на спортисти от различен калибър, възраст и заслуги, но достойни да намерят място и израз на спортна признателност“.

"Надявам се Петър Мицин да присъства на церемонията – заяви още Здравка Йорданова. – Волейболистът Симеон Николов ще присъства, художествената гимнастика – надявам се повечето да са на линия, с изключение на тези, които са в чужбина. Две от шахматистките са в чужбина. Везенков няма как да го откъснем от ангажиментите му в Съединените щати“.

Стана ясно, че няма да има награда за Най-добър треньор, като от Фондацията няма да се намесват в традицията на вестник "Труд“.

 

Ето и носителите на наградите "Спортен Икар“ за 2023 година в отделните категории:

Млад и талантлив спортист:

Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

За заслуги:

Ивет Горанова (олимпийско карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в световния спорт:

Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно представяне:

Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

 

Впечатляващо представяне:

Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дълголетие:

Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината:

Женски национален отбор по шахмат

Носител на Големия Икар:

Петър Мицин (плуване)