От "Българска федерация по шахмат 2022“ сигнализираха за скандал, в който е замесено и името на Веселин Топалов.

От Федерацията се запознаха с дневния ред на предстоящата на 17 декември Генерална асамблея на ФИДЕ, на която трябва да бъдат разгледани документите за нейното членство в Международната шахматна федерация.

От Федерацията алармират, че в документите са изложени скандални факти, които не отговарят на истината.

Ето и поздицията на "Българска федерация по шахмат 2022“:

С изумление установихме, че в подадените до ФИДЕ от основаната от 3 клуба в началото на октомври 2023 г. при съмнителни обстоятелства "БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ" с председател Милен Василев, са налице откровени неверни данни.

Като състезатели на това сдружение са посочени лица, които отдавна са починали, както и водещи наши шахматисти, нямащи нищо общо с "БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ". Особено фрапиращ е случаят с най-великия български шахматист Веселин Топалов. Узнавайки за грубата злоупотреба с името му, 19-ят световен шампион реагира с гневна декларация, категорично разграничавайки се от организацията на Василев. Подобна бе реакцията и на редица български шахматисти, сред които и национални шампиони, декларирали, че нямат нищо общо с тази т.нар. "федерация“, плод на спешен инженеринг с цел получаване на лиценз по "втория начин“. Същото сдружение е посочило за свои членове и клубове, които никога не са подавали заявления за такова. За председател на Съдийската комисия на това сдружение в документите към ФИДЕ е посочен почетният председател на съдиите у нас, най-титулуваният шахматен арбитър - Здравко Недев, който също няма нищо общо с новоучредената организация.

Основаното на 3 октомври тази година сдружение също така е посочило, че негови отбори са взели участие в международни състезания, проведени през август и септември. Ангажиментът ни като лицензирана федерация е да защитим шахматната общност от такава невярна информация и спекулации, за да осигурим нормална възможност за клубовете и шахматистите у нас да участват пълноценно в международния шахматен календар. Разполагаме с всички документи по случая и ще сезираме компетентните органи.