Адвокатът по спорно право Георги Градев говори в ефира на радио "Фокус“ за предаването "България, Европа и светът на Фокус" пред Ива Дойчинова за най-актуалните теми в българския футбол. Сред тях са законът за спорта, как ще протече предстоящият Конгрес на Българския футболен съюз следващата година и дали ще се кандидатира за президент на БФС.

"Този въпрос ми го задават всеки ден. Ще се кандидатирам, когато получа подкрепа. Това не ми е самоцел. Винаги ще помагам на българския футбол. Работата, която съм готов да свърша за Българкия футболен съюз е без значение кой ще е президент и дали съм част от БФС. Сега ще разкрия една тайна. От екипа на Димитър Бербатов има много хубаво предложение за промяна в закона за спорта. Дано е влязло за гласуване в парламентарната комисия. То е за ограничение до 3 мандата на президент", призна той.

Юристът е убеден, че на Конгреса ще се стигне до балотаж. Освен това Градев смята, че хора от сегашното обкръжение на Борислав Михайлов ще обжалват резултатите от гласуването.

"Сега ще ви кажа какво ще стане. Конгрес ще има в средата на март. На него ще участва един аватар на Михайлов, който ще се бута към успеха. Ако този човек не успее, който и да е той, балотажът ще е между Бербатов и още някой. Ще има кандидатура на балотаж. Има достатъчно клубове със самосъзание. Няма кой толкова да им влияе. Ще дойдат хора с чисто съзнание. Според мен ще се направи така, че да се обжалва от хора близки до Михайлов. Емил Костадинов ще е първият, който ще обжалва резултатите от Конгреса. Затова Михайлов още не я е вписал в Търговския регистър. В момента нищо не му пречи да я впише. Той сега ще се опита да спечели чрез свой човек и като загуби, ще обжалва, за да стои още две години на власт. Това е, което се върти в тази странна глава, която не мисли за футбол. Ако професионалните клубове не подкрепят някого, аматьорите ще го сторят и няма да се съобразят", допълни адвокатът по спортно право.

Той е изумен как преди почти 30 години поколението от 1994-а е накарало хората по улиците да се радват и прегръщат един с друг, а сега същите тези вече бивши футболисти са отнели емоцията от българския привърженик.

"Спортът, футболът е социален феномен. Цялото общество се вълнува. Видяхме го най-ясно по време на протестите в мача с Унгария. Колко хора отидоха с телата и кръвта си да защитят футбола! Това не сме го виждали и в политиката. Не съм виждал водни оръдия по улиците досега. Спортът има огромно социално значение. 18 години това ни бе отнето. Това, което преживяхме 1994 година ни липсва сега. Прегръщахме се. Тези, които ни го донесоха, го отнеха сега", убеден е Градев.

"Без да искам да обидя клубовете, вината е в тях. Системата, в нея има 580 клуба, 90 % от тях се издържат от общинска субсидия. Не трябва да им се сърдим, защото те са зависими. Влиянието се извършва чрез кметовете. Радвам се, че наскоро се смениха много от тях. Факт е, че Михайлов години наред се бе сраснал с политката. Сега тя го предаде и той падна", продължи мисълта си бившият член от екипа на Димитър Бербатов.

Градев хвърли светлина и върху сложната ситуация с Изпълкомите и кой ще е фаворитът за нов президент на БФС.

"Защо има два Изпълкома? Защото Михайлов не иска да се срещне с някои от легитимния. Единият е нелегитимен, пред който си е подал оставката и друг, който е и е вписан в Търговския регистър. Това е Изпълкомът, който ще е на 6 декември. Той ще свика Конгрес за средата на март, където ще се избере ново ръководство с 4-годишен мандат. Борислав Михайлов ще има своя аватар. Според мен ще е Красен Кралев. Аз съм убеден, че той ще е човекът. Партийно няма да бъде позволено. В момента опипва почвата дали ще има подкрепа. Дори да получи разрешение, повече от 50 до 80 гласа няма да събере. Бербатов за мен е основният кандидат за този пост. Той работи две години и половина. Екипът е феномамален. Аз работих там. Програмата е писана с помощта на западни експерти. Това е най-добре подготвеният екип. Относно Вальо Михов...имаме кой да ни забавлява. Това е Христо Крушарски", завърши изказването си юристът.

Очаквайте цялото интервю в страницата на "Фокус".