Има вероятност в бъдеще да се въведе оранжев картон във футболните мачове. Това съобщават английските медии.

Информацията идва след годишната среща на Международния борд на футболните асоциации (IFAB), който определя правилата във футбола. Ръководителите на организацията са обсъдили начините, по които да се подобри поведението на играчите и да се увеличи уважението към съдиите. Така те са изразили готовност скоро да започне тестването на нововъведение за временно наказание за футболистите по време на двубоите, каквото има в редица спортове като хокея на лед.

Въпросната санкция, известна на английски език като sin bin, ще бъде под формата на оранжев картон, като наказаният играч ще бъде отстранен от игра за 10 минути край тъч-линията, след което ще може да се върне на терена. Като пример за подходящо за подобен картон нарушение е даден фалът на Джорджо Киелини срещу Букайо Сака на финала на Евро 2020, когато италианският защитник дръпна фланелката на английското крило, за да спре противникова атака. Наказанието ще може да бъде използвано и при бурни протести на играчите срещу реферите с цел да бъде потушено тяхното недоволство спрямо съдийските решения. Ако даден вратар получи оранжев картон, той ще трябва да бъде заместен от полеви играч за периода на отстраняването.

В Англия изразиха готовност да тестват това възможно нововъведение в турнира за Купата на ФА, както и в женското първенство. Все още не се знае кога би могло да се въведе това правило, като има вероятност изпробването му да започне през следващия сезон.

Припомняме, че още през 2009 година легендарният съдия Пиерлуиджи Колина заговори за това нововъведение, което тогава бе предложено от Северноирландската футболна федерация.