Първата ни ракета Виктория Томова ще участва във второто издание на демонстративния турнир "Трофей на Северен Палмир" в Русия. Генерален спонсор на надпреварата е Газпром, който финансира пряко наемници за войната в Украйна. Имената, които са в настоящия списък на събитието са предимно от Източна Европа с малцина изключения. Там ще са както настоящи играчи, така и бивши.

В състезанието ще бъдат общо 17 тенисисти. Сред тях личат имената на Роберто Баутиста-Агут, Адриан Манарино, които са шампиони от Sofia Open, Ласло Джере, Карен Хачанов, Александър Бублик, Александър Шевченко, Янко Типсаревич, Николай Давиденко, Душан Лайович, Светлана Кузнецова, Анастасия Потапова, Жасмин Паолини, Анастасия Мискина, Диана Шнайдер, Вероника Кудерметова и Юлия Путинцева.

Според регламента на Женската тенис асоциация, главният изпълнителен директор на организацията може да забрани на тенисистки да промотират провоенно настроени и санкционирани компании. В същото време състезателките използват дупката в правилата да играят, но без да рекламират турнира.

Газпром притежава частни военни батальони. Той инвестира както във войната, така и в спорта. Акционерното дружество бе спонсор и на футболната Шампионска лига, но след началото на войната в Украйна, УЕФА преустанови договора си с него.

Главният изпълнителен директор на Газпром Алекей Милър лично подкрепя "Трофей на Северен Палмир", но в същото време е близък до президента Владимир Путин и насърчава войната. Друг генерален спонсор "Winline" има връзки с приближения на Путин олигарх Андрей Бокарев. Той е главен инвеститор в руския тенис от години. Бизнесът на милионера е свързан и със създаването на оборудване за местните военни кораби.

Санкт Петербург, който стои зад надпреварата "Трофей на Северен Палмир", разпределя милиарди, с които се плаща на руската армия. Вицегубернаторът на града, който носи провоенни значки на публични места и посети окупирани части от Украйна, участва в церемонията по награждаване на турнира миналата година.

Началникът на мениджмънта в състезанието Наталия Камелзон демонстрира провоенните си симпатии като харесва публикации в подкрепа на Владимир Путин. Тя организира надпревари с почитатели на руската армия, работи със спонсори от военно-индустриалния комплекс като "Ростек" и "Рособоронекспорт", както и със санкционирани банки.

Шефът на пресцентъра от 2022-а регулярно изразява подкрепата си към Путин и армията онлайн и в тенис списанието си. В същото време каналът "Match TV" излъчва провоенни реклами и спортни събития.

"Ройтерс" потърси за коментар главния изпълнителен директор на WTA Стив Саймън.

"Това събитие не е свързано с WTA, нито WTA го подкрепя. Тенисистките участват в WTA тура като независими изпълнители и по тяхна лична преценка могат да играят в демонстративни надпревари извън сезона", каза Саймън.

Ръководството на ATP все още не е отговорило на запитванията от "Ройтерс".