От Българската фердерация по самбо наградиха родните ни медалисти от изминалото Световно първенство в Йереван (Армения). Това са Иван Хърков, Ана-Мария Манушева и Делян Алишахи. Церемонията се състоя в пресклуб "България" на националния стадион "Васил Левски".

На шампионата на планетата в арменската столица бойците ни завоюваха една световна титла и два бронзови медала. При 79-килограмовите Хърков триумфира с първа световна титла в кариерата му. При дамите Манушева се пребори за бронз, а в стил бойно самбо в категория до 98 кг. Алишахи също стигна до третата позиция.

"Не го осъзнавам още. Тръпката е сериозна и все още държи. Веднага след финала целият отбор се събра и беше уникално. От там започна тръпката и все още не знам какво става. След това се прибрах в Панагюрище. Ходех си по улиците и хората се радваха за мен", сподели Хърков.

На церемонията бяха наградени и други български бойци, които постигнаха успехи през годината - Георги Шишков, Владимир Борисов и Цветелина Маринова.

Шишков обяви, че ще удвои паричната награда и ще я дари на клуба по самбо в Панагюрище.

Бронзовата медалистка Анна-Мария Манушева заяви, че следващата й цел е световното злато.

"Това състезание за мен беше много тежко. От 2019-а нямах медал при жените, но след като спечелих този съм много мотивирана да стигна до световното злато", категорична е Манушева.

Президентът на БФ Самбо Росен Димитров благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата.

"Благодаря на всички тези хора за това, че сме тук и правим нещо хубаво за спорта. Самбото ни е в кръвта и ние искаме то да се развива. Благодаря на Министерството на спорта, че тази година ни помогна и направихме лагер на Белмекен, където не бяхме ходили от 2016 година. Тази световна титла е първа за България при мъжете от 2014-а насам. Това се дължи на целия екип, които работи във федерацията и стои зад състезателите", заяви Димитров.