Италианският специалист Джанлоренцо Бленджини ще бъде новият селекционер на мъжкия национален отбор на България.

Това стана ясно след заседанието на управителния съвет на федерацията.

Ръководството на БФ Волейбол е разгледало и кандидатурите на досегашния селекционер Пламен Константинов, чийто договор бе за 1+1 години, както и тази на бившия селекционер Мартин Стоев.

Бленджини е получил най-много гласове. С това членовете на Управителния съвет за оторизирали президента на федерацията Любомир Ганев да стартира финални преговори с него.

Джанлоренцо Бленджини е треньор на Кучине Лубе Чивитанова, където играе и българският национал Александър Николов.

Специалистът е роден на 29 декември 1971 г. в Торино. С Чивитанова той става три пъти шампион на Италия (2017, 2021 и 2022), печели и една Купа на Италия (2017).

Като селекционер на националния отбор на Италия той печели сребърните медали на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, както и бронзовите медали на Европейското първенство в България година по-рано. 

"Избрахме Джанлоренцо Бленджини, с когото ще водим финални преговори и ще подпишем договора – потвърди президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев. – Става дума за целогодишен ангажимент. Почти единодуишен бе избора му, с много голямо предимство. Той няма да работи повече с клуб, след като изтече договора му с Лубе през май. Ангажиментите му ще са изцяло за българския национален отбор. Още нямаме договор, но скоро ще бъде факт".

Ганев уточни, че договорът на Бленджини с федерацията трябва да бъде до 2026 година.

"Говорили сме с него след изтичането на договора му с италианския клуб  той да продължи да работи само за българската федерация и за националния отбор. Няма да се плаща неустойка на Чивитантова", каза Давид Давидов, който е вицепрезидент на федерация.

Той смята, че привличането на такъв специалист ще помогне на федерацията да намери нови партньори, които да осигурят повече средства.

Давидов разясни, че договорът на Бленджини ще бъде за 3+2 години, като продължението му ще бъде активирано при постигането на определи цели през 2025 и 2026 година.