Отпада карантината за контактни и болни от коронавирус. Това решиха народните представители единодушно, които приеха промяната на първо и второ четене със 171 гласа "За", предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че законопроектът с промени в Закона за здравето бе внесен от Министерския съвет, а в четвъртък, отново единодушно, бе подкрепен и на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

И тази тема не бе лишена от спорове в пленарната зала. По време на разискванията бе засегнато колко души са починали от COVID-19, както и кой носи политическа отговорност за наложените в обществото мерки. Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ заяви, че пандемията не е изчезнала, а вирусът просто вече мутира, голяма част от населението го преболедува, голяма част се ваксинира и той вече не е това, което беше.

Костадин Костадинов бе категоричен, че с това решение ще се възстанови справедливостта и по този начин се връщаме към нормалния си живот, макар че отдавна не живеем нормално. "Благодарение на съпротивата, която българските граждани оказаха пасивно, в нашата страна имаше възможно най-леките ограничителни мерки. Нищо, че пак бяха изключително идиотски и античовешки", каза той.

"Господин Костадинов отлично знае каква е реалността, използва лековерността на избирателите за собствени политически цели", репликира го Манол Пейков от ПП-ДБ

"Малко ви е това, което трябва да се случи на всички, които направихте тогава това нещо. Не само на управлението на ГЕРБ, ами на ония от ПП-ДБ, които тогава държаха здравно министерство и продължиха същата престъпна история. Без да броим милионите, които се изхарчиха от бюджета за някакви вещества, дето им викате ваксини, дето сега можете да си правите. Що не си ги набиете всичките милиони ваксини? Отвратително постъпихте с българите и ще ви се стовари на главата, ако си мислите че хората са забравили какво се случи с близките им", заяви от трибуната Тошко Йорданов от ИТН.

Иван Ченчев от БСП каза, че е била въведена масова психоза, за което има виновни. Според него тези виновни са били начело с министър-председателя, който  бил воден от мисълта да направи добри мерки за населението. Той бе категоричен, че тези мерки не са били добре.

Председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов сподели, че няма да забрави една нощ, когато заместник-министърът трябваше да докара хладилни камиони, които е трябвало да бъдат разположени и в Пирогов, в Александорвска болница и на още едно място в София, тъй като е нямало места в хладилните камери. "Всичките тези неща ние ги спестихме на българските граждани. Ние не ги казахме, ние не ги показахме, просто, защото не беше човешко в онзи момент", каза той.