Поне от 10 години се говори за нов парк в "Коматево" до базата на ФК "Ботев". Някои кандидати за кметове на район "Южен" включиха в предизборните си програми обещание да бъде направен този парк, след като жителите на квартала повдигнаха и пред тях темата. Целият терен е от около 70 декара - площ, предостатъчна за нов огромен жилищен комплекс, опасяват се хората и питат защо досега не е направен парк. Темата предизвиква размисъл и Plovdiv24.bg решихме да проверим фактите.

Предвиденият парк трябва да се направи върху три отделни терена с различен статут, коментира кметът на район "Южен" Костадин Язов. Единият имот е предназначен за път, вторият е горски фонд, а третият - пасище. Освен това там минава 220-киловолтов електропровод, който по наредба има голям сервитут.

Преди да започне изграждането на парка, първо трябва да се промени начинът на трайно ползване (НТП) на земята, което по същество е много сложна и продължителна процедура. Пасищата и горския фонд са с особен статут и за тях има отделни закони. За да се промени статутът на конкретните имоти, трябва да се предоставят като компенсация други, със същия НТП.

В Пловдив отдавна няма стада, които да пасат по пасищата в "Южен", но това не означава, че смяната на статута на терените става лесно, коментира Язов. Един от вариантите е Общинският съвет на Пловдив да приеме решение, че е отпаднала необходимостта от тези територии и на база на това решение да се иска от  Министерството на земеделието и храните (МЗХ) имотите да бъдат предоставени на общината. Процедурата във времето е много дълга, предупреди районният кмет. 

По настояване на Язов в общинския бюджет са предвидени 70 000 лева за служебно изработване на подробен устройствен план (ПУП). Парите стоят в сметките на община Пловдив, но е безсмислено ПУП да се направи преди изчистване на всички подготвителни процедури, свързани със статута и собствеността на земята. Самият ПУП има и предварителен етап, при който Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) разглежда допускането му, на база предоставените необходими документи. Едва след това ПУП се одобрява и се издава заповед, съгласно законовите разпоредби.

Подобна процедура е проведена за парк "Източна Румелия" до Бетонния мост. Тогава по предложение на Костадин Язов Общинският съвет определи границите на парка и територията вече има устройствен статут. 

Относно парка в "Коматево" тепърва ще трябва да се водят разговорите с МЗХ за промяна на статута на земята и в последствие - за собствеността. Проектът е перспективен и може да реши и проблема с водоснабдяването в квартала. От години живущите по високите етажи се оплакват, че няма налягане и настояват да бъдат предприети мерки.

"Разговарял съм с ВиК да се изгради помпена станция до електропровода. Може да се направи довеждащ водопровод. Така ще решим едновременно няколко проблема" - каза Язов. 

Все пак има надежда за реализация на проекта за парк в "Коматево", тъй като той е включен в Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО), който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината през периода 2021-2027 г.