Няма как да познаем подварианта на COVID-19 "Пирола“, но няма повод за "драма“. Той се появи в средата на месец август. Няма нещо различно в клиниката, тя е типична за "Омикрон", това каза вирусологът проф. Радостина Александрова пред NOVA NEWS.

При COVID-19, както и при другите вируси, има по-уязвими групи хора, напомни тя. Александрова допълни, че трябва да свикнем с това, че вируса ще е с нас, а какъв ще бъде сезонния му профил на разпространение още не е известно.

Това, което вълнува учените сега е "дългият COVID-19“, поясни тя. Доста проучвания сочат, че ваксината срещу COVID-19 дава в някаква степен защита от появата на "дълъг COVID“, а има учени, според които ваксината ще помогне и при вече развил се "дълъг COVID“, допълни Александрова. Тя напомни, че ваксините намаляват риска от тежко боледуване и от смърт. Експертът коментира и страничните ефекти, по нейни думи РНК ваксините са показали висок профил на безопасност, а появилите се реакции могат да бъдат веднага овладени от специалисти.