Председателят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева ще предложи страната ни да приеме Европейското първенство по спортна стрелба за мъже и жени на въздушно оръжие през 2026 г. Тя се завърна от Генералната асамблея на Европейската федерация в Баку, Азербайджан, като по време на заседанието бяха обсъждани кандидатурите за домакинства в следващите години. В заседанието участваха 74 делегати от 47 федерации, а Лечева проведe среща с президента Александър Ратнер.

Предложението на България ще е с "Арена Бургас“, чието официално откриване бе през май.

"България има възможност и потенциал да бъде домакин на Европейско първенство за мъже и жени на въздушно оръжие. В световния елит българските стрелци са добре познати имена и с водещи позиции. България не е била домакин на голямо първенство от дълги години и това ще е възможност за федерацията и страната да се върнат на международната сцена. Всяко едно домакинство води след себе си редица ползи за популярността на спорта. Не е без значение, че то ще даде нови възможности за българските състезатели“, коментира тя.

По време на заседанието в Баку бяха одобрени отчетите на президента на федерацията, президиума и финансовия отдел.

В Баку България бе представена от президента на Българския стрелков съюз Весела Лечева и от Илия Кирилов, президент на федерацията по трап, двоен трап и скийт.