Волейболна академия Стойчев - Казийски (ВАСК) подписа исторически договор за сътрудничество с италианския клуб Рана Верона и австрийския ТСВ Хартберг. Благодарение на съвместния проект на 3-те клуба, най-талантливите състезатели от българската школа ще могат да продължат професионалния си път в Италия и в Австрия.

Това е ключов етап в развитието на академията, която бе основана през 2015 година от Радостин Стойчев и Матей Казийски. Партньорството с Рана Верона и ТСВ Хартберг ще даде възможност за съвместни тренировъчни лагери, турнири, обмен на треньори и е потвърждение за дългосрочния план за развитие на близо 200 юноши и девойки на ВАСК. През последните два сезона клубът има и мъжки състав, който е изграден изцяло от състезатели от школата.

"Отваря се нова страница в историята на академията ни и сега вече можем да дадем на децата много повече - най-вече възможността да играят и тренират на най-високо ниво. Тези от тях, които са вложили толкова много труд, енергия и страст, ще получат заслужена награда за усилията си и ще продължат своето развитие във волейбола. Това ми доставя голямо удовлетворение и ме прави изключително щастлив, както и партньорството с всички професионалисти в Рана Верона и ТСВ Хартберг", призна най-успешният български наставник по волейбол на клубно ниво Радостин Стойчев. Той е треньор на Рана Верона от 2019 година. През изминалия шампионат италианците завършиха на пети в редовния сезон, само на точка зад Лубе Чивитанова. 

Стойчев е добре познат и в Австрия, където през 1997 година спечели титлата и Купата на страната с Хотволейс Виена. Сега най-изявените състезатели от ВАСК също ще могат да оставят следа в австрийския шампионат, но в ТСВ Хартберг. Клубът е двукратен носител на Купата на страната и завърши втори в редовния сезон.

"Убеден съм, че това е огромна възможност и нейният потенциал ще бъде използван изцяло. Тя ще създаде нови перспективи за талантливи волейболисти от 3 държави и ще е от голяма полза за спорта", каза от своя страна координаторът на проекта Готфрид Рат-Зоберниг, който е бивш директор на Австрийската волейболна федерация.