Ученици от четири пловдивски училища учат дистанционно заради потвърдени случаи на ковид в паралелките, научи Plovdiv24.bg.

Онлайн занятия провеждат по една паралелка в ПГАСГ "Арх. Камен Петков", "Княз Александър I", "Константин Кирил Философ" и "Димитър Талев". В детските ясли и градини засега няма случай на ковид, съобщи за медията ни д-р Моника Панайотова от РЗИ - Пловдив. 

За разлика от миналата учебна година, сега директорите на учебните заведения не са длъжни да обявяват в сайтовете на училищата, когато има болни от коронавирус и учениците са преминали на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС).

"Щамът, който циркулира в момента, не онзи ковид от 2020 година, който протичаше много тежко и имаше смъртни случаи. Сегашният вирус е определен като обикновена респираторна инфекция, като грип. По-лек е, а и хората вече имат имунитет" - обясни д-р Панайотова. 

Случаите на ковид се увеличават, но опасност за живота на хората няма, още повече ако се прилагат основните правила за предпазване, а именно - дистанция, маски в градския транспорт и търговските обекти, дезинфекция и лична хигиена.