Нов ръст на COVID случаите се наблюдава у нас.

"При новите варианти, които се наблюдават, характерно за тях е, че непрекъснато придобиват мутации, които им дават възможност да заобикалят имунния отговор, придобит след преболедуване или ваксинация", обясни д-р Трифон Вълков в ефира на NOVA. 

"Има хора, които няколко пъти са се срещали с COVID. Преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет и той ни пази от този вариант", обясни специалистът.

Вълков препоръча поставянето на ваксина.

Друг сериозен проблем, според него, е, че едва около 85% от населението е с ваксинационното покритие от морбили. За да не се допусне епидемия, трябва да е над 95%.

"Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите", заяви д-р Вълков.

"Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция, усложненията не са леки, не са безопасни. Последната голяма епидемия от морбили е през 2009-2011 г., в страната са се заразили близо 25 000 човека. Смъртността е около 25 човека, но това са основно деца", обясни той.