От Тенак и навигаторът му в M-Sport Ford Мартин Ярвеоя спечелиха Рали Чили от световния шампионат по автомобилизъм за втори пореден път, а Toyota Gazoo Racing взе титлата при конструкторите.

Тенак излезе на първо място още в петък, изгради стабилна преднина с отлична тактика чрез гумите и остана начело до последния етап. За това помогна и Теему Сунинен с Hyundai, който катастрофира в последната отсечка и сдаде второто място на съотборника си Тиери Нювил от Hyundai. Последният изостана с 42.1 секунди от естонеца Тенак.

Катастрофата на Сунинен изкачи съотборниците Елфин Еванс и Кале Рованперя на трето и четвърто място, което бе достатъчно за титла при конструкторите за Toyota Gazoo Racing.

"Горд съм за това, че хвърлените усилия на пилотите и всички в отбора се отплатиха с титлата. Никога не сме я печелили толкова рано и това означава, че работим правилно", заяви директорът на отбора Яри-Мати Латвала.

Класирането на Еванс на трето място запази битката за титлата при пилотите. Той намали изоставането си от Рованперя на 31 точки преди последните два кръга за годината.