Олимпийската шампионка по художествена гимнастика с ансамбъла на България от Токио 2020 Стефани Кирякова и носителката на два сребърни и един бронзов медал от Зимни олимпийски игри в шорттрека Евгения Раданова участваха във форума на Световната асоциация на олимпийците (WOA) в Истанбул, Турция. Събитието се провежда на всеки 4 години.

Световният форум на олимпийците обединява спортисти от всички 5 континента, за да обсъдят най-добрите начини за внасяне на живот на ценностите на олимпийското движение в техните общности чрез проекти и събития в услуга на обществото.

Събитието бе уважено и от кмета на Истанбул, който похвали 150-те олимпийци от цял ​​свят, които бяха в Истанбул за два дни на дискусии, дебати и обучение.

"Бях толкова впечатлен от нивото на знания и дебата, както и от идеите, които се появиха на Световния форум на олимпийците", каза градоначалникът, който изнесе основна реч като част от официалната церемония по откриването заедно с приветствени видео съобщения от принц Албер II от Монако, почетен президент на WOA, и от президента на МОК Томас Бах.

Президентът на WOA Жоел Бузу бе много доволен от обсъжданите теми.

"Това беше най-добрият световен форум на олимпийците досега и показва докъде сме стигнали през последните 8 години, нивото на зрялост, което нашите национални асоциации на олимпийците са постигнали, и способностите на олимпийците по целия свят да помагат за социалното сближаване, предоставяйки спорта на общности в неравностойно положение, опазвайки околната среда и обучавайки нашите млади граждани на положителните ценности на спорта и олимпийското движение", каза той.

"Радвам се, че бях част от World Olympians Forum 2023. Да си участвал на Олимпийски игри е голямо постижение, но и голямо призвание. Сега наши основни цели са вдъхновение на следващото поколение спортисти и подкрепата в техния уникален път. Бе чудесно да си в една зала с толкова много олимпийци, всеки с неговата история, трудности и път. Свързва ни усещането, че сме едно семейство, и че можем да имаме позитивно влияние в обществото ни. Благодаря на президента на Международната aсоциация на олимпийците Жоел Бузу, който лично ми връчи значката "OLY", която е начин за разпознаване на олимпийците. Веднъж Олимпиец - завинаги Олимпиец! ", призна олимпийската шампионка Стефани Кирякова.