Със спортни демонстрации и игри премина Европейската седмица на спорта #BeActive в Стара Загора. Събитието е част от инициативата #BeActive Tour, чиято цел е да се ангажира интересът на децата към спорта, като на място им се предостави възможност да наблюдават и участват в спортни мероприятия.

"Много се радвам, когато видя толкова много спортуващи. Старайте се да бъдете активни не само през седмицата на спорта, а всеки ден от годината“, каза спортният министър Димитър Илиев.

Приветствие към участниците направиха и посланиците на кампанията световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов и бронзовата медалистка на сабя от Световното първенство по фехтовка Йоана Илиева.

Желаещите имаха възможност да участват в зумба и кардио тренировки, както и в спортни игри и състезания. В програмата бяха включени демонстрации по волейбол, баскетбол, мини футбол, тенис и ушу.

Преди старта на инициативата Илиев проведе среща с представители на спортни клубове в Стара Загора, на която бяха обсъдени възможностите за финансиране и проблемите със спортната инфраструктура, и треньорските кадри. Илиев бе категоричен, че трябва да има активен диалог между министерството, федерациите и клубовете, за да може спортният сектор да се справи с предизвикателствата.