Марко Бедзеки от Муни ВР46 спечели първото в историята на MotoGP състезание за Голямата награда на Индия.

Бедзеки потегли от първа позиция и без големи затруднения стигна до третата си победа през сезона, която му оставя шансове да се надпреварва за титлата. 24-годишният италианец не повтори грешките от спринтовото състезание вчера, когато отново тръгна първи, но завърши втори. Той зададе темпото от самото начало и завъртя 21 обиколки за 36:59.157 минути.

Испанецът Хорхе Мартин (Прамак Рейсинг) стигна до втората позиция, като финишира на 8.649 секунди от победителя. Мартин, който спечели вчерашния спринт, се движеше уверено по трасето, но в последната обиколка започна да допуска грешки и позволи на французина Фабио Куартараро (Монстър Енерджи Ямаха) да го настигне. Куартараро дори опита да изпревари Мартин, но испанецът успя да се събере и с много рязка, и рискована дефанзивна маневра в последния завой да запази позицията си.

След финала камерите край пистата показаха, че той не може да стои на краката си заради жегата от около 40 градуса в Нойда и трябваше да бъде обливан с вода от екипа си, за да се справи с дехидратацията. Според журналисти на пистата за момент испанецът дори е припаднал, но бързо е бил свестен.

Куартараро завърши трети на 8.855 секунди от победителя Бедзеки. Четвърти на 12.643 секунди остана южноафриканецът Брад Биндър (Ред Бул КТМ), а пети се нареди испанецът Жоан Мир с Репсол Хонда.

8 обиколки преди края дойде най-драматичният момент, който може и да промени хода на сезона.

Водачът в общото класиране Франческо Баная (Дукати Леново) изпревари Хорхе Мартин на втората позиция и изглеждаше, че ще може да подгони и Бедзеки, но допусна груба грешка и падна от мотора си, което сложи край на участието му в надпреварата.

Той изгуби сериозна част от преднината си в генералното подреждане. Италианецът остава първи с 292 точки, но вторият Хорхе Мартин вече е само на 13 точки с 279. Третият Бедзеки е с 248 точки, а Биндер е четвърти със 192 точки.