Хауме Масия спечели първото в историята състезание за Голямата награда на Индия в Мото 3, 13-и кръг от календара за тази година.

Състезателят на Леопард Рейсинг се чувстваше най-добре в 40-градусовата жега на пистата "Буда", което в съчетание с големия му опит и първата му позиция на стартовата решетка, му позволи да контролира надпреварата от началото до края.

22-годишният испанец измина 16-те обиколки за 31:58.245 минути и преди да приеме поздравленията на публиката в края бе отворил преднина от близо 10 секунди пред преследвачите си.

На подиума се качиха още японците Кайто Тоба (СИК58) и Сасаки Аюми (Ликуи Моли), които завършиха втори и трети на 5.477 и 5.784 секунди от Масия. До предпоследния завой в състезанието японците се конкурираха със съотборника на Аюми Колим Вайер. Нидерландският новобранец в Мото 3 допусна грешка в опита си да излезе на второ място, закачи се в мотора на Тоба и отпадна от състезанието. Вайер успя да се изправи бързо на крака след падането си, но вече бе задминат от останалите в колоната.

В "Топ 5" влязоха още испанецът Даниел Олгадо (Ред Бул КТМ) и колумбиецът Давид Алонсо (АутоСолар ГасГас Аспар), които потеглиха от 18-о и от 17-о място, но се изкачиха до четвърта и пета позиция.

В общото подреждане първите трима пилоти са в рамките на само точка. Олгадо и Масия водят с по 174, а Сасаки е трети със 173. Четвъртият Алонсо има 151 точки.

Следващото състезание в Мото 3 е идната седмица в Япония, а до края на сезона предстоят още 7 надпревари.