Британското правителство призна, че посолството в Абу Даби и Службата за чуждестранна общност и развитие в Лондон са дискутирали обвиненията спрямо Манчестър Сити от Премиър лийг, пише The Athletic. Те обаче отказват да разкрият кореспонденцията, тъй като биха поставили под риск отношенията между Обединеното кралство и ОАЕ.

През февруари Премиър лийг отправи 115 обвинения към "гражданите“. Те са свързани с нарушения на финансовите правила между 2009 и 2018 година. Клубът е заподозрян, че не е предоставил точна информация от финансова гледна точка и конкретно по отношение на приходите и оперативните разходи. Шампионите отричат всички обвинения.

На 6 април от The Athletic са използвали закона за право на информация, искайки кореспонденцията между правителството и посолството в ОАЕ за разследването към Сити. Публичният сектор отговори на 20 май, потвърждавайки че разполага с такава информация, но отложи връчването на документите на изданието. На 6 септември Службата за чуждестранна общност и развитие в Лондон излезе с изявление:

"Смятаме, че пускайки такава информация по този въпрос ще увеличи публичното знание за отношенията си с ОАЕ. Разкриването ѝ с детайли за връзката с правителството на ОАЕ потенциоално може да навреди двустранната връзка между Обединеното кралство и ОАЕ.“

The Athletic оспорва решението и се обърна към Манчестър Сити, но клубът отказа да коментира. Впоследствие Премиър лийг също бяха запитани дали са получили някаква кореспонденция от правителствени служители във връзка с обвиненията, но организацията също не отговори.

Множество пъти Манчестър Сити е заявявал, че не е притежание на ОАЕ или, че е спонсориран от държавата. Собственикът шейх Мансур обаче е вицепрезидент и заместник министър-председател на страната. Брат му шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян е президентът на ОАЕ.

Кореспонденцията между британското правителство и посолството в ОАЕ е поверителна и няма индикации какво са коментирали двете страни освен, че са споменати обвиненията спрямо Манчестър Сити.