Рафаел Надал вярва, че дългогодишният му съперник Новак Джокович е най-великият тенисист на всички времена и казва, че "няма какво да обсъждаме" относно спора за най-големия в спорта. 

Сърбинът наскоро спечели рекордна 24-та титла от Големия шлем на US Open, като изпревари с две Надал на второ място. 

Джокович може да се похвали и с рекордните 39 титли от "Мастърс 1000", три пред Надал и с най-много седмици, прекарани като №1 в света с 392, с 82 седмици повече от Роджър Федерер на второ място. 

"Вярвам, че числата са си числа и статистиката е статистика. И в този смисъл смятам, че той има по-добри числа от моите и това е безспорно", каза Надал пред испанското издание Diario AS, цитирано от CNN.

"Няма да е достойно, нито имам толкова голямо его, за да се опитвам да прикривам реалност, която е такава. Това е истината", каза Надал. 

"Останалото са вкусове, вдъхновение, усещания, които единият или другият играч може да ви предаде, че може да харесате единия или другия повече. Мисля, че по отношение на титлите Джокович е най-добрият в историята и няма какво да го обсъждаме", откровеничи Надал. 

Той добави, че някои хора биха могли да кажат, че е имал "лош късмет" с контузии и Джокович се е радвал на по-добро здраве, но каза философски, че "в известен смисъл това също е част от спорта". 

"Поздравявам го за всичко, което постига и това не ме кара да се чувствам разочарован", каза Надал. "Казах го, когато бях този, който спечели най-много шлемове, казах го, когато бяхме равен и го казвам сега, когато изоставам", заяви спортсменски испанецът. 

"Няма да бъда този, който се опитва чрез лична борба да иска да бъда това, което не съм. Това, което е, е и което не е, не е. Казвам го много доволен от всичко, което съм направил." 

37-годишният Надал не е играл състезателен тенис, откакто нарани бедрото си при поражение във втория кръг от "Макензи Макдоналд" на Откритото първенство на Австралия през януари и обяви през май, след като се отказа от Откритото първенство на Франция, че следващият сезон ще бъде последният му като професионалист. 

Надал споделя, че остава "доста убеден", че ще се пенсионира след следващата година, но признава, че "не може да каже на 100 процента". 

"Ако изведнъж нещата проработят много добре, физически се чувствам добре, главата ми обикновено работи нормално... Ако се чувствам конкурентен и се наслаждавам на това, което правя, защо да се ограничавам?", остави сам вратичка той.

Рафаел Надал призна, че в момента или тренира, или е на рехабилитация два пъти на ден, за да се подготви за следващия сезон, но все още играе много малко тенис.