Президентът на Българската федерация по плуване Георги Аврамчев изказа задоволството си от представянето на българските състезатели. Той говори пред медиите в столичния пресклуб "България", където днес треньорът на Петър Мицин - Николай Вакареев беше отличен с приза "Треньор на месеца" като победител в традиционната журналистическа анкета за август.

"Освен фантастичните резултати на Петър Мицин, останалите момчета и момичета от националния отбор също се представиха много добре. Имаме вече двама плувци с квоти за олимпиадата (б. р. - Петър Мицин и Йосиф Миладинов), имаме още шест-седем състезатели, които са много близо да покрият норматив. За първи път в историята тази година имахме и два финала на артистичното плуване на световното първенство при девойките. Имахме и четири финала на европейското по скокове във вода. Това показва, че всички плувни спортове, събрани в нашата федерация, се развиват изключително добре. Много сме щастливи и сме обнадеждени, че догодина на олимпийските игри в Париж ще ви зарадваме още повече", каза Аврамчев.

Той коментира и скандала с доскорошния лидер на националния отбор Антъни Иванов, който се превърна в яростна опозиция на ръководството, откакто беше санкциониран за допинг нарушения.

"Лошо е, когато критикуваш съотборниците си и по най-долния начин разпространяваш лъжи и клевети. Смятам, че се сещате за кого говоря. Не може да говориш в медиите, че ние сме химици и че в националния отбор се дава не знам си какво и нашите състезатели са допингирани. С тия състезатели ти си плувал заедно в щафета на предишното световно първенство и ако не бяха другите трима, ти нямаше да влезеш в програмата за финансиране. Петър има 20 теста само за тази година, които са отрицателни. Някъде около 100 на целия отбор. И да излизаш и да говориш. Аз не мога да разбера какво значи това", добави президентът на БФПС.