Множество футболисти са имали възможността да премерят сили със 7-кратния носител на "Златната топка" Лионел Меси. Малцина могат да се похвалят, че са побеждавали отборите, за които е играл световният шампион с Аржентина. Още по-малко са българските играчи, изправили се срещу него на терена. Снощи Филип Кръстев стана четвъртият ни сънародник, делил игрище с нападателя. Бившият полузащитник на Левски носи екипа на американския шампион Лос Анджелис от този юни като преотстъпен от белгийския Ломел.

Двама от останалите трима нашенци са се подвизавали в испанската Ла Лига, където са имали за съперник бившия капитан на Барселона. Наши състезатели във френската Лига 1 между юни 2021 и юни 2023 година не е имало. В този период Меси защитаваше екипа на ПСЖ.

Първият българин, съревновавал се с легендарната десетка е Владимир Манчев. Нападателят излиза титуляр за Леванте при гостуването на Барселона на 21 декември 2004 година. Той престоява на терена до 63-та минута, когато е заменен от Серхио Гарсия. 5 минути по-рано Меси влиза в игра вместо Дамиа Абейа. Домакините печелят с 2:1, но нито един от двамата не е замесен в головете.

На пети февруари 2006-a бившето крило Мартин Петров е титуляр на "Камп Ноу" при успеха с 3:1. Меси също започва от първата минута, но е сменен на почивката от Людовик Жули при резултат 0:1. Бившият ни национал отстъпва мястото си в 74-та минута, а преди това е асистирал за попадението на Макси Родригес, който удвоява резултата в 46-та минута. На 20 май 2007 година Петров и Меси отново са титуляри, но този път в Мадрид на стадион "Висенте Калдерон". Домакините губят с 0:6. Врачанинът сяда на резервната скамейка в 71-та минута, докато Меси се разписва два пъти и престоява цял двубой на игрището.

До рано тази сутрин Димитър Бербатов бе последният роден играч, който е бил на един терен с капитана на Аржентина. На 27 май 2009 година Манчестър Юнайтед изгуби с 0:2 от Барселона финала на Шампионска лига в Рим. Меси изигра пълни 90 минути и оформи крайния резултат в 70-та минута. Бербатов замени Парк Джи-Сунг в 66-та минута и имаше една възможност да вкара, но ударът му бе в аут.

Сега, ако Филип Кръстев остане за постоянно в Лос Анджелис, ще има възможността редовно да се надиграва с Meси и отбора му Интер Маями. Понастоящем българинът е под наем до 30 юни 2024-а от втородивизионния белгийски Ломел. Договорът на 36-годишния стрелец е до 31 декември 2025-а.