Испанската Ла Лига се завръща тази вечер. Първите срещи в програмата на първия ден на дебютния кръг на сезон 2023/2024 година противопоставят четири отбора, които бяха сред многото замесени в битката за оцеляване, която беше решена в началото на юни.

В 20:30 часа Алмерия посреща Райо Валекано. Домакините в днешната среща реализираха последния гол във финалния кръг на миналия сезон, който им осигури елитния статут и през тази година.

Тимът на Алмерия изравни в 87-та минута от дузпа чрез Адриан Ембарда за крайното 3:3 срещу Еспаньол, с което си осигури безценната точка преднина пред зоната на изпадащите и която изпрати каталунския тим в долната дивизия.

Въпреки че Райо Валекано завърши на 11-та позиция през миналия сезон, което е изравнено най-добро постижение на тима, той беше близо до участие в европейските клубни турнири, което ще е целта на тима и сега, но все пак завърши само на 8 точки от изпадане и дълго време беше замесен в борбата за оцеляване.

В 23:00 часа е другата среща в първия ден на новия сезон в Ла Лига. В нея се противопоставят отборите на Севиля и Валенсия. "Андалусийци" дълго време през миналия сезон се намираха под и над чертата, въпреки че накрая завършиха 12-ти и дори с традиционния за тях трофей от турнира Лига Европа.

Тимът на Валенсия постигна най-слабия си сезон в Ла Лига през 21 век по отношение на позиция в класирането - 16-то място и брой спечелени точки - 42. "Прилепите" останаха в елита благодарение на равенствата си в последните два кръга.