Руската тенисистка Вера Звонарьова е със забрана да влезе в Полша поради причини за държавната сигурност и обществената безопасност, съобщи вътрешното министерство на страната.

38-годишната Звонарьова, бронзова медалистка от Олимпийските игри в Пекин през 2008-а година, бе в списъка на участничките за WTA 250 турнира във Варшава, който започва в понеделник.

"Граничните власти са възпрепятствали влизане в страната на руска състезателка по тенис. Вера Звонарьова, използвайки виза, издадена от Франция, се опита да влезе в страната ни с полет от Белград до Варшава. След като е пристигнала от Сърбия, тенисистката е престояла известно време в транзитната зона на Летище "Фредерик Шопен" във Варшава, след което е напуснала полското пространство с полет за Подгорица, Черна гора в 12:00 часа на обяд", се казва в изявление на министерството.

Звонарьова е в списък с лица, които Полша смяна за нежелани да посещават страната, посочва Министерството на вътрешните работи на страната. Няма конкретика дали тя е използвала реторика в подкрепа на войната в Украйна или има друга причина.

Полша е най-големият съюзник на Украйна. Страната генерално отказва да приема на територията си лица, които подкрепят политиката на Русия и Беларус.

През 2010-а Вера Звонарьова достига финала на "Уимбълдън", като отстранява в полуфиналите Цветана Пиронкова, но губи мача за титлата от Серина Уилямс. По-късно същата година рускинята отстъпва в двубоя за трофея и на US Open от Ким Клайстерс.