Ако сте в средата на 30-те си години, то датата 10-и юли със сигурност трябва да бие по камбанката в главата ви. Без значение дали сте мъж или жена, първото двуцифрено число на седмия месец от годината няма как да не ви върне назад във времето, когато още не сте били сигурни какво точно се случва около вас и защо телевизорите са имали неработещи крила.

За по-младите като мен, които тогава са били прекалено заети с това да плачат денонощно и да им сменят памперсите и пелените, то говорим за най-великата победа в историята на българския национален отбор. Точно преди 29 години "лудото американско лято" достига своя апогей с победата на "Пеневата чета" над действащия световен шампион Германия. "Лъвовете" побеждават "Маншафта" с 2:1 на 1/4-финал и се класират за исторически полуфинал на Световно.

За онова лято няма какво да се напише или да се каже, което вече да не е изписано или казано. Изпращаме ги в търсене на първата си победа на световни финали, посрещаме ги като национални герои!

Мондиалът започва кошмарно - 0:3 от Нигерия, но следват две величествени победи над Гърция с 4:0 и над действащия световен вицешампион Аржентина с 2:0. Съдбата ни отрежда сблъсък с Мексико на 1/8-финал. Христо Стоичков се нуждае само от 6 минути, за да смълчи десетките хиляди мексикански фенове на "Джайънтс Стейдиъм", но 12 минути по-късно мексиканците изравняват след реализирана дузпа от Алберто Гарсия Аспе. Така и завършва редовното време и продълженията, за да се стигне до изпълнение на дузпи. Там Борислав Михайлов спасява две изстрела на мексиканците, а Бончо Генчев, Даниел Боримиров и Йордан Лечков правят така, че до ден днешен мексиканските власти да не искат да допускат български туристи на своята територия.

Така идва и 10-и юли. Местоположението отново е "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Джърси. Срещата започва в 19:00 часа българско време. В едната половина сме ние, в другата е действащия световен шампион. Бодо Илгнер, Томас Хелмер, Юрген Колер, Андреас Мюлер, Лотар Матеус, Руди Фьолер, Юрген Клинсман, Андреас Бреме. Легендарният Берти Фогс е на скамейката, а България влиза в срещата като приятната изненада на турнира.

Единственият двубой между двете държави е на Световното през 1970 г., когато Западна Германия побеждава Народна Република България с 5:2.

България започва в следния състав:

Борислав Михайлов (К), Илиян Киряков, Трифон Иванов, Петър Хубчев, Цанко Цветанов, Златко Янков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Наско Сираков, Христо Стоичков.

Двубоят започва с очакван натиск на германците, който обаче не води до гол. Краси Балъков, който след година ще премине в Щутгарт, удря греда, а диригентът в средата на терена и "Модерния ляв" се скарват още на терена. Първото полувреме приключва без голове, а легендарно остава решението на Димитър Пенев да заключи Стоичков и Балъков сами в една стая, за да се "разберат като мъже".

Второто полувреме започва по възможно най-лошия начин за нас - Йордан Лечков фаулира Юрген Клинсман в наказателното ни, а централният нападател на "Бундестима" пада като отсечен, което е достатъчно за Хосе Торес Кадена да посочи бялата точка. Капитанът Лотар Матеус е безпощаден и логичното за цял свят се случва - 1:0 за Германия. Минути по-късно съдбата ни се усмихва цели два пъти. Андреас Мьолер на свой ред уцелва гредата, а при добавката Руди Фьолер се оказва в засада и голът му не е зачетен.

Времето си тече и така се стига до 74', когато Кадена отсъжда пряк свободен удар за България на около 5 метра от границата на наказателното. Положението е чудесно за Стоичков, чийто ляв крак е разплаквал стотици вратари. Три крачки засилка, сантиметри над стената, Бодо Илгнер дори не си прави труда.

Стоичков отбелязва най-емблематичния гол в своята фамозна кариера, но само три минути по-късно същото ще направи и Йордан Лечков. Българска атака по десния фланг завършва с прекрасно центриране на Златко Янков по посока малкото наказателно, а там полузащитникът на Хамбургер реализира с летящ плонж изумителен гол, изпреварвайки най-ниския в германските редици Томас Хаслер.

Шах и мат за три минути! Следват отчани опити за атаки на германците, но "Камата" го е казал още преди ден: "Айнцу, цвайнцу, драйн, дрън".