Утре не е денят от летния трансферния пазар, който изисква обратно отброяване, нито оформя сезона на някой клуб. Въпреки това 30 юни стана значителна дата във футболния календар. За някои в индустрията е начало за трети трансферен прозорец, който иска същото внимание като този в края на август или зимния.

Петък е последна възможност за някои клубове да подобрят сметките си за сезон 2022/2023 чрез продажба на състезатели и в ерата на финансовия феърплей е начин за увеличаване на конкурентноспособността в европейския футбол.

Приключването на сделки преди края на месеца е от значение за тези, които са с критични финанси. Това е последният шанс да се избегне ударът от финансовия феърплей преди да настъпят последствия.

Денят помага да се обясни защо 20-те клуба от Премиър лийг вече са направили 250 милиона лири от продажби. Челси е най-дейният в това отношение, но не е единствен.

Моделът се простира из целия континент. Първенецът на Испания Барселона желае да продава усилено до утре, както и финалистът от Лига Европа Рома, който е един от осемте клуба, глобени от УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей през септември. Информация от Италия твърди, че "римските вълци“ трябва да изкарат 30 милиона евро до края на петък или ще понесат санкции.

Клубовете, които са удължили във времето продажбите си, са тези, които се изправят пред подобни проблеми.

Икономическите правила варират, но в Англия клубовете са ограничени да са на загуба от максимум 105 милиона паунда за 3-годишен период назад във времето. Основните минуси в годишните сметки са компенсирани от инфраструктурното харчене и до края на следващия сезон има възможност да заличат заради пандемията.

Финансовата футболна година продължава от първи юли до 30 юни, а завършването на трансфери преди утрешния ден може да е в полза на тези като Евертън миналото лято и Челси сега.

Тотнъм похарчи 40 милиона за подписа на Джеймс Мадисън от изпадналия в Чемпиъншип Лестър, защото "шпорите“ нямат притеснения за финансовия феърплей.

За Челси утрешната дата е от най-голямо значение, тъй като през първите два трансферни прозореца на новия собственик Тод Боули "сините“ похарчиха 440 милиона лири. Най-голямата придобивка бе Енцо Фернандес за 107 милиона паунда от Бенфика. Именно тази покупка принуди лондончани да се активизират още юни.

В последните 5 дни "сините“ осъществиха 4 изходящи трансфера. Калиду Кулибали замина за саудитския Ал Хилал срещу 20 милиона лири, Матео Ковачич подсили Манчестър Сити за 25 милиона паунда, вратарят Едуар Менди стана част от Ал Ахли срещу 16 милиона, а Кай Хаверц облече фланелката на Арсенал, гарантирайки 62 милиона в сметката на Челси. Общият приход от четирите сделки е над 120 милиона, но ще има още. Мейсън Маунт ще подпише с Манчестър Юнайтед в замяна на 60 милиона лири. Рубен Лофтъс-Чийк се счита за сигурно ново попълнение на Милан срещу 15 милиона, а Хаким Зиеш е близо до споразумение с Ал Насър за 8 милиона паунда.

Въпросните трансфери няма да спрат тежките загуби за първия пълен сезон след ерата Роман Абрамович, нито ще компенсира за липсата на участие в европейските клубни турнири следващия сезон, но ще помогне на клуба да подобри финансовото си здраве в очите на тези, които ще го оценяват.

Единственото сигурно ново попълнение за столичани Кристофър Нкунку от РБ Лайпциг ще започне формалния си престой на "Стамфорд Бриндж“ от първи юли и ще влезе в счетоводните сметки за сезон 2023/2024.

Евертън мина по този път миналото лято, когато бе принуден да продава до 30 юни, тъй като "карамелите“ имаха загуби от 373 милиона лири през изминалите 3 финансови години. Въпреки продажбата за 50 милиона на Ричарлисон в Тотнъм, мърсисайдци не успяха да избегнат удара от комисия на Премиър лийг, която ги глоби през март.

Барселона е в същата позиция като миналият юни, защото трябва да продава до края на месеца. Сделките до 30 юни 2022-a определиха бюджета за заплати, който Ла Лига наложи на каталунците. Същото се случи тогава и с Атлетико Мадрид, Валенсия и Еспаньол.

Барса се опитва да се освободи от заплатите на няколко души преди петък. Самуел Юмтити е приоритет в това отношение, тъй като годишното му чисто възнаграждение е 20 милиона евро. Клеман Лангле, Сержиньо Дест и Алекс Койадо също са на пазара и им се търсят купувачи до края на месеца.

Рома бе глобен с 35 милиона евро от УЕФА през септември, защото клубът се провали в спазването на изискването за рентабилност.

30 юни може да е момент, когато най-големите имена в европейския футбол все още презареждат батериите, но е дата, която изисква вниманието на тези, които залагат на финансово разхищение.