Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за България в битката за спечелване на максимален брой квоти за Олимпийските игри в Париж, пишат от родната федерация в този спорт. 

След изиграването на четвъртфиналните срещи в сряда, страната ни вече има гарантирани три визи за френската столица догодина. Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг) и Хавиер Ибанес (57 кг) си спечелиха правото да гледат смело към Париж, година преди началото на Игрите.

В петък Йордан Морехон (+92 кг) ще боксира също с тази амбиция, изправяйки се срещу британеца Джъстин Ори на полуфинал. При победа той ще стане четвъртият ни представител със сигурно място във френската столица.

При негов успех, България ще си гарантира минимум 4 квоти, което ще бъде изравнено постижение от Игрите в Лондон 2012. Тогава Тервел Пулев спечели бронзов медал, а на крачка от отличията останаха Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Кръстева, заемайки пето място.

Показаното в Краков обаче е само началото, като амбицията на всички във федерацията, както и на треньорските щабове и боксьорите, е броят на квотите да надмине тази цифра. С оглед играта на националите ни в Краков, както и предстоящите още две квалификации за Париж, голямата цел е да бъде достигнат, а защо не и надминат, близо 30-годишен връх по отношение броя на спечелени квоти. В Атланта 1996-а България бе с шестима представители на боксовия ринг, които донесоха три медала – злато на Даниел Петров и сребро на Серафим Тодоров и Тончо Тончев.

В началото на следващата година ще се проведат още две световни квалификации, чийто дати и домакини предстоят да бъдат уточнени. Първата ще гарантира по 4 квоти за всяка от категориите при мъжете и жените (60 кг ще са три). Бройката на визи за Париж във втората ще бъде разпределена както следва: 51 (4), 63.5 (4-5), 71 (4-5), 80 (2-3), 92 (4), +92 (4) при мъжете и 50 (3-4), 60 (2-3), 66 (3-4), 75 (4) при жените.