Женският национален отбор на Германия си осигури участие на олимпийския квалификационен турнир за Париж следващото лято, побеждавайки Чехия със 71:69 точки след продължения.

С успеха германките ще играят за петото място на Европейското първенство срещу победителя от мача Сърбия - Черна гора.

По правилник, петото място на еврошампионата гарантира участие на олимпийските квалификации, но не и сега, тъй като и 6-та позиция ще е достатъчна заради класирането на домакините на следващите Олимпийски игри Франция на полуфинал и освобождават една квота.

"Нямам думи да опиша радостта на целия отбор. Това е толкова емоционален момент за момичетата, за щаба. Изключително съм горда с отбора. Спечелихме, защото играхме като отбор, задружно", сподели центърът Леони Фийбих.

Германия е на Европейското първенство в Словения за първи път от 12 години. Те никога не са участвали и на олимпийски турнир при дамите, а единствено са били на подобен квалификационен турнир през 1980-а година.

Самата среща премина при поделено надмощие, като германките имаха силен старт и след това трябваше да догонват в резултата във втората и третата третина. В края изравниха и стигнаха до продълженията, където постигнаха победата.

Фийбих бе над всички, като вкара 17 точки и спечели 16 борби. Емили Бесоар добави 16, а Мари Гюлих вкара 15. За чехкините с по 12 завършиха Натали Ступалова и Катерина Цайтхамерова.