Собствениците на Рома от "Фридкин Груп“ са последните американски инвеститори, които прибегнаха до модела, при който притежават повече от един европейски клуб. The Athletic съобщава, че консорциумът е купил четвъртодивизионния френски Кан.

"Фридкин Груп“ се сдоби с правата на Рома през 2020 година, а през последните 12 месеца преговаряше за мажоритарния пакет акции и на Кан. Клубът от едноименния град се катери обратно към професионалната футболна пирамида, след като имаше финансови проблеми преди десетилетие.

Чуждестранните собственици в английския футбол доминират, като 15 от 20-те отбора в Премиър лийг за сезон 2023/2024 са напълно или частично притежавани от инвеститори, които не са от Острова. Сега френският и италианският футбол вървят по същия модел.

Вчера, когато шефовете на Челси купиха представителя на Лига 1 Страсбург, се сключи и сделката на "Фридкин Груп“ за Кан.

Френските клубове са примамливи за мултиклубните групи, защото са евтини, франзуците произвеждат множество добри играчи, а лигата е мост към европейския футбол за френскоговорящи африканци.

В последните 3 години Лориен, Олимпик Лион и Тулуза станаха собственост на американски консирциуми.

Школата на Кан е дала на футбола имена като Зинедин Зидан, Патрик Виейра и Гаел Клиши.

Задържането на собствени кадри винаги е било проблем за клубовете от френската ривиера. Кан изпада от Лига 1 през 1998-а и не се връща повече. През 2014 година е пратен при аматьорите заради финансови проблеми. Миналият сезон отборът започна изкачването си, печелейки Трета национална група "Д“, достигайки Втора.

У някои привърженици има опасения, че клубът ще изгуби идентичността си и ще стане сателит на друг състав. Феновете на Страсбург вече изразиха недоволството си след споразумението с Челси и главният партньор на "сините“ "Клиърлейк Кепитал“. Подобни протести е имало и в миналото с Лориен и Нанси.

Концепцията на тези групи представлява потенциална заплаха за модела на целия европейски футбол, която е базирана на жестока, но честна конкуренция между клубовете в пирамидна структура с промоция и изпадане.

Доклад на УЕФА, публикуван по-рано тази година предупреди, че мултиклубните групи са потенциална заплаха за баланса на футболната конкуренция и чистотата на трансферния пазар. В документите се разкрива още, че вече може да е твърде късно да се направи нещо, тъй като до края на 2022-а 180 клуба в глобален мащаб вече са станали част от такива организации. През 2012 година са били около 40.