Българският бокс започна успешно участието си на Европейските игри в полския град Краков, които са и квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

В първия кръг от категория до 57 килограма Хавиер Ибанес победи с 4:1 (28:29, 29:28, 29:28, 29:28, 29:28) гласа ирландеца Джуд Галахър.

Срещата започна лошо за натурализирания кубинец, който бе надигран в първия рунд и съдиите го отсъдиха с пълно единодушие в полза на съперника. 

Ибанес, 1/4-финалист от последните две Световни първенства в Белград и Ташкент, заигра по-агресивно във втория рунд. Той започна да засипва с удари опонента си, който все по-често търсеше начини да избягва съприкосновенията. 

Подобрената игра на българския национал бе оценена от четирима от петимата рефери край ринга, които дадоха втория рунд в негова полза. В решителния трети предимството на Ибанес бе най-сериозно, а ирландецът бе изцеден. Той не бе в състояние да се противопостави на българина и третият рунд бе даден единодушно в полза на по-опитния български представител.

Във втори кръг, който е 1/8-финал, Ибанес ще се боксира с украинеца Тарас Бондарчук, който надви с 5:0 гласа босненеца Ален Рахимич. Още две победи и класиране за полуфиналите ще са достатъчни на Ибанес, за да си осигури участие на Игрите догодина.

По-късно днес в категория до 63,5 килограма на ринга в Краков ще се качи и Радослав Росенов.