Швеция няма да оттегля кандиадтурата си за домакинството на Зимните олимпийски игри през 2030 година, съобщиха от Олимпийския комитет на Швеция.

От Комитета обявиха, че са направили мащабно четиримесечно проучване сред местните жители, което е показало желанието им Стокхолм да бъде домакин на най-големия зимен спортен форум в света.

Столицата на Швеция е била домакин на лятна Олимпиада през 1912 година, но никога не е приемала зимна. Шведите имат и осем неуспешни кандидатури за домакин на зимни олимпийски игри, включително и за тези през 2026 година, когато бе предпочетена кандидатурата на италианските градове Милано и Кортина д'Ампецо.

"Нашето предварително проучване показа, че Швеция има възможността, знанието и желанието да организира Зимните олимпийски игри през 2030 година", каза президентът на местния олимпийски комитет Ханс фон Утман.

Решението за домакин на Игрите през 2030 година трябваше да бъде взето през тази по време на годишната среща на Международния олимпийски комитет в Мумбай, но бе решено то да се отложи с година и да бъде взето в навечерието на Летните олимпийски игри в Париж.

Освен Стокхолм, засега желание да примат Олимпийските игри през 2023 година са изразили още японският град Сапоро, както и американският Солт Лейк Сити.