Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че искаме това да се случи. Щастлива съм, че имахме възможността да проведем разговор с президента на Международния олимпийски комитет г-н Томас Бах, който ни даде насоки, по които да работим. Това заяви олимпийската шампионка в каратето Ивет Горанова.

"Имаме голям шанс и ще направим всичко възможно това да се случи – каза още тя. - Не може да се обясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го разберат. Това трябва да се изживее".

Златната ни медалистка от Игрите в Токио 2020 сподели още, че на този етап е много важно да се работи със Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, за да може каратето да влезе като предложение и да има шансове за Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година.

"Ако не сме в списъка, МОК не може да направи нищо по въпроса – разясни Ивет Горанова. - Важно сега е да работим с американците. Все някога ще се върнем в олимпийската програма. Ако не на тази Олимпиада, то на следващата, дай Боже".

С проблема с включването на каратето в олимпийската програма се е заел и президентът на Българската национална федерация по карате (БНФК) Алексей Петров.

"Работи се с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Г-н Петров се е заел с тази отговорна задача и прави всичко по силите си", разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков.

Ивет Горанова и Йована Прекович говориха и за очакванията си относно предстоящите Европейски игри в Краков Малополска, Полша, където тя ще защитава титлата си Минск през 2019 година.

"Годината започна с много промени - дойдох да живея в София и смених треньора. Йована Прекович доскоро беше състезател и ни беше нужно време да свикнем, но го направихме. След пет месеца работа заедно се чувствам добре и имаме добра комуникация. Имах и контузии през февруари и март, но сега съм добре. Направих няколко контролни състезания за Европейските игри. Чувствам се добре и психически, и физически. Ще дам максимума от себе си", сподели Ивет.

"Ще опитам да спечеля първото място. Не се притеснявам от това, че ще бъда единствената българска състезателка. Фокусирана съм и не се разсейвам. Ще бъда на 55 кг - на моята си категория. Познавам всичките си съпернички, вече съм печелила срещу тях. Донякъде е тежест, че защитавам титла, но искам да повторя този успех", допълни олимпийската ни шампионка от Токио.

На 24 юли с лагер на Белмекен ще започне целенасочената подготовка  на националния отбор за Световното първенство за мъже и жени през есента, информира Борислав Иванов - старши треньор на националния отбор по карате. В групата старши треньорът ще включи 13 каратеки, някои от тях нови в състава като Петър Михайлов, Велин Иванов, Александър Стефанов.

“Същинската подготовка започва на 24 юли с лагер на Белмекен. Реално до старта на Световното на 24 октомври предстоят редица лагери и участия на турнири", коментира старши треньорът на Националния отбор. Той допълни, че всички са пределно мотивирани и дисциплинирани.

Специалистът подчерта, че преходът от младежи към мъже не е труден от гледна точка на техниката в карате, която е позволена и за двете възрасти. И съобщи, че след лагера на Белмекен ще има и лагер в Кранево и след това няколко турнира преди Световното в унгарската столица.

“До световното трябва да сме напълно подготвени и да отидем за медали", завърши Борислав Иванов.