Анастасия Павлюченкова няма да участва в надпревари на трева този сезон, тъй като не е получила специална покана от организаторите.

"Бих искала да съобщя, че ще пропусна сезона на трева. За съжаление, след 9 месеца пауза миналата година, няма да мога да участвам в някои турнири с моя ранкинг и не получих "уайлд кард", на който се надявах.  Вече използвах двете възможности да се състезавам със защитен ранкинг на Откритото първенство на Австралия и "Ролан Гарос", което означава, че няма да играя на "Уимбълдън". Много е разочароващо, но ще се съсредоточа върху по-малки турнири през юли на клей, подготвяйки се за края на сезона и се надявам да стигна до основната схема на Откритото първенство на САЩ", написа рускинята в Инстаграм.

През май 2022 година Павлюченкова завърши сезона предсрочно заради контузия. Тя изигра първия си мач след травмата през декември. Този месец състезателката достигна 1/4-финалите в Париж, където отстъпи пред финалистката Каролина Мухова с 5:7, 2:6.

31-годишната тенисистка има 12 титли в кариерата си. В момента е на 115-о място в ранглистата. През 2021 година рускинята достигна финал на Откритото първенство на Франция, най-добрият ѝ резултат в турнир от Големия шлем.