Националният ни отбор по бокс за мъже навлиза в последна седмица на подготовка преди Европейските игри в Полша. Под наставленията на Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров нашите показват високо ниво и изразиха сериозни амбиции преди началото на шампионата, който ще се проведе от 23-и юни до 2-и юли и е първа квалификация за Олимпийските игри в Париж.  Жените, водени от Борислав Георгиев и Роман Цветков, са на лагер в Италия съвместно с още 12 държави и над 130 боксьори.

Ето какво казаха и главните действащи лица от мъжкия ни състав, броени дни преди да отпътуват към Краков.

Даниел Асенов, 51 кг:

Смятам, че направих много добра подготовка. Отдавна не бях правил толкова сериозни натоварвания и се чувствам в отлична форма. Ще дам всичко от себе си, за да спечеля тази квота. От много време съм вече на ринга, знам какво мога и какво да очаквам от съперниците си. Със сигурност няма да е лесно, но и противниците ми трябва да се съобразяват с мен. Килограмите бяха един от големите проблеми, но така или иначе съм свикнал. Уверен съм и ще покажа на какво съм способен в Полша.

Хавиер Ибаниес, 57 кг:

Готов и уверен съм. Подготовката премина на много високо ниво, направихме силни спаринги с боксьорите на Молдова. На Световното първенство бях ощетен и лишен от медал, но сега съм уверен, че това няма да се случи и ще спечеля квота за България. Европейските игри са най-голямото събитие преди Олимпиадата. Ще отида там за квота, както аз, така и останалите момчета от отбора. Всеки от нас има сили да спечели квота.

Радослав Росенов, 63.5 кг:

Подготовката върви много добре. Аркадата, която получих на Световното първенство, вече е в миналото и единствената ми мисъл е да спечеля квота за Париж. Тренирам и съм фокусиран изцяло в тази посока. Гледал съм голяма част от съперниците си в тази категория, с много от тях съм играл, така че знам какво да очаквам. Смятам да заложа на скорост и експлозивност и вярвам, че ще изпълня целта си – да спечеля виза за Олимпийските игри.

Рами Киуан, 71 кг:

Основният проблем бе свалянето на килограми, но смятам, че се справих с него. В момента съм около 72 килограма, което е много добре, предвид че до Европейските игри остават 10 дни. Ще вляза в категорията, не се притеснявам за това. Ще дам всичко от себе си, за да спечеля тази квота. Уверен съм, защото познавам конкуренцията. Най-силните в тази категория не са от Европа, което ме кара да се чувствам оптимист. Особено след отличната подготовка, която направихме. Все още имам проблем с ръката, но не мисля за това – Полша е последното голямо състезание за годината, след като спечеля квотата ще се подложа и на лечение.

Кристиян Николов, 80 кг:

Европейските игри ще бъдат голямо предизвикателство. В моята категория се очаква да бъде наистина сериозна конкуренцията, тъй като доста боксьори ще се качат от 75 килограма, както и има такива, които ще свалят от 86. Но това не ме притеснява толкова. Важно е аз какво ще покажа на ринга. Видях съперниците си на Световното първенство, познавам ги добре и като цяло не се притеснявам. Натрупах много опит и ще се постарая да спечеля тази квота още сега, за да се концентрирам в следващата една година изцяло към Париж.

Йордан Морехон, +92 кг:

Много съм доволен от подготовката, която направихме. С момчетата от Молдова имахме възможност да проведем силни спаринги и се чувствам готов да се преборя за квота. Предстоящият турнир е най-големият до края на годината за нас и всички ще дадем максимума, за да зарадваме България. Много съм амбициран да покажа на какво съм способен. Както аз, така и моите съотборници. Целта ни е ясна – да реализираме потенциала си.