Рекордьорът по мачове в националния отбор на България Стилиян Петров представи днес Мача на надеждата, който организира едноименната негова фондация.

Двубоят ще се проведе на 6 септември от 17:00 часа на Националния стадион "Васил Левски“ в София.

Каузата на събитието е набиране на средства за борба с раковите заболявания.

Петров представи благотворителния мач на специална пресконференция.

Отборите, които ще излязат на терена, ще бъдат Стилиян Петров и приятели и Тим на световните звезди. Всеки състав ще бъде от по 20 футболисти, като Петров обяви първите пет в двете селекции днес.

За българската формация първите обявени, които ще играят са Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров и Мариан Христов.

Бившият халф на Селтик и Астън Вила уточни, че всички в този отбор са били национали на България. Тимът ще има трима треньори, а първият сигурен на пейката, е Димитър Димитров-Херо – човекът, извикал за първи път Стилиян Петров в представителния тим на страната ни.

За отбора на Световните звезди за момента са сигурни Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Луис Гарсия, Робер Пирес и Неманя Видич.

Главният организатор допълни, че имена ще бъдат добавяни на всеки две седмици, за да могат феновете да получат пълна картина за участниците.

"През 2013 година изиграх един емоционален мач на "Селтик Парк", а 62 000 се изправиха на крака, за да ме изпратят в последния ми мач като футболист – каза Петров. - 10 години по-късно, на 6 септември 17:00 часа на Националния стадион. Всички пари, които съберем, ще бъдат дарени на болници в България в подкрепа на хората, които се лекуват от ракови заболявания. Без българският народ нямаше да успеем.

През последните години в главата ми имаше идеята да се онтблагодаря на българските фенове. Вероятно много от вас са следили моята битка. Един момент, в който да се отблагодаря като футболист и като човек. Един такъв мач ще даде надежда и шанс на много хора, кото се борят с тази болест. И това, което ще направим, ще даде още повече сили да се преборят с тази коварна болест.

Аз и моито семейство преминахме през това, и все още подпомагаме другите и давам възможност за лечение по най-добрия начин на всички хора“.