Началният етап от кариерата на световния шампион в MotoGP за 2020 година Жоан Мир в екипа на Хонда продължава да не се развива според плановете.

Вчера испанецът падна за 12-и път в рамките по-малко от 6 пълни състезателни уикенда от началото на годината, като се озова на земята в хода на втората тренировка на "Муджело“. Катастрофата се случи в първия завой на италианското трасе, след което той се върна на пистата с втория си мотор и довърши сесията.

Малко след нейния край Мир се насочи доброволно към медицинския център на пистата, заради болки в дясната ръка. Прегледът показа, че има лека фрактура на кутрето в дясната ръка, но все пак получи разрешение да кара в днешната свободна тренировка, след което да се яви за повторен преглед.

Въпреки медицинското разрешение, екипът на Мир реши състезателят да не участва повече в уикенда за Гран При на Италия. Решението е продиктувано от факта, че "Муджело“ е една от най-натоварващите от физическа гледна точки писти в календара на кралския клас. Това е първият от общо 3 последователни състезателни уикенда, с които ще завърши първата фаза на шампионата. Следващият уикенд MotoGP ще се пренесе на "Заксенринг“ в Германия, а седмица по-късно ще бъде и Гран При на Нидерландия на "Ассен“.

След оттеглянето на Мир заводският екип на Хонда остава с един представител за остатъка от уикенда за Гран При на Италия. Той ще е в ръцете на Марк Маркес, който също имаше едно падане вчера, но въпреки него успя да влезе в "Топ 10" и да се класира директно за втората фаза на квалификацията.