Водачката в ранглистата на WTA Ига Швьонтек ще защитава титлата си от Откритото първенство на Франция - "Ролан Гарос" този следобед от 16:00 часа българско време срещу чехкинята Каролина Мухова на централния корт в Париж "Филип Шатрие".

Полякинята е победителка от 2020-а и миналата година, когато се справи във финала с Кори Гоф. Сега 22-годишната тенисистка има ново сериозно предизвикателство. Съперничката ѝ е 43-та в световната ранглиста, но ще се изкачи минимум до 16-та позиция, подобрявайки най-доброто си постижение, което е 19-о място от 17 май 2021-а.

Мухова отстрани Мария Сакари, Надя Подороска, Ирина-Камелия Бегу, Елина Аванесян, Анастасия Павлюченкова и втората в таблицата Арина Сабаленка, която е шампионка от Australian Open. В шестте срещи тя отстъпи два сета.

Швьонтек се справи с Кристина Букша, Клер Лиу, Синю Уанг, Леся Цуренко, Кори Гоф и Беатриз Хадад Мая без да загуби сет.

Каролина Мухова и Ига Швьонтек са играли веднъж помежду си. На 30 април 2019-а в първия кръг на надпреварата в Прага чехкинята постига успех с 4:6, 6:1, 6:4. Представителката на местната школа има 5 победи в 5 двубоя срещу опонентки от "Топ 3" в ранкинга.

Това е първи финал в турнирите от Големия шлем за 26-годишната състезателка. Полякината има 3 преди днес.