Тази вечер от 22:00 часа в Истанбул е финалът на Шампионска лига между Манчестър Сити и Интер.

"Гражданите" са на една стъпка от първия си трофей в надпреварата, който за момента е единственото отличие, което убягва на клуба. Ако успеят да го постигнат, "небесносините" ще стигнат до требъл, какъвто до момента в английския футбол е постигал единствено градският съперник Манчестър Юнайтед през 1999 година. Интер вече е печелил требъл през 2010-а година, откогато датира последният успех на "нерадзурите“ в Шампионска лига. Италианският състав може да се похвали с по-богата история по отношение на отличията в най-престижния европейски клубен турнир, тъй като днес Интер ще се бори за четвърта такъва купа.

Това е първи официален мач между Манчестър Сити и Интер. До момента двата отбора са се срещали само два пъти в контроли. Те бяха през 2010-а и 2011-а, когато Сити и Интер си размениха по една победа с по 3:0.

Манчестър Сити е на втори финал в състезанието през последните 3 сезона. 2020/21 възпитаниците на Джосеп Гуардиола бяха считани за фаворити срещу Челси, но претърпяха поражение след гол на Кай Хавертц.

Сити е в отлична форма, след като загуби само веднъж от началото на февруари - в последния кръг на Премиър лийг срещу Брентфорд, когато вече бе станал първенец на Англия. Отборът премина по безапелационен начин през елиминациите на Шампионска лига, където се справи с РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, като и трите отбора бяха отстранени с 3 или повече гола разлика в общия резултат от двете срещи. Всяка от изразителните победи обаче бе на "Етихад“, а в гостуванията си Сити приключваше с ремита.

Интер загуби само едно от петте си гостувания в Шампионска лига през този сезон. "Нерадзурите“ не могат да се похвалят с добри резултати срещу английски съперници, тъй като загубиха 3 от последните си 4 двубоя срещу такива противници. Симоне Индзаги може да разчита на факта, че Интер постигна 5 чисти мрежи в предишните си 6 мача в надпреварата. За седемте години в треньорската си кариера до момента той изведе отборите си до 8 финала, в които загуби само веднъж. В края на този сезон Интер постигна победи в 11 от последните си 12 мача във всички турнири.

Миланският гранд също се е устремил към требъл през настоящия сезон, след като вече спечели Суперкупата и Купата на Италия. Преди седмица Сити добави към Шампионската титла и трофея от Купата на Англия, след като победи във финала с 2:1 градския си съперник Манчестър Юнайтед. 

За Джосеп Гуардиола това е четвърти финал в Шампионска лига. Ако каталунецът го спечели, ще се изравни по брой трофеи от надпреварата (3) със Зинедин Зидан и пред него ще остане само Карло Анчелоти, който има 4.

Ерлинг Холанд има 12 гола в 10 мача в надпреварата този сезон. Трите попадения, които Ромелу Лукаку вкара за Интер, бяха отбелязани след 80-та минута. Белгиецът има общо 7 гола в кариерата си срещу Сити в 19 срещи.

Последните 3 финала в Шампионска лига бяха решени след един гол, който падаше между 40-ата и 60-ата минута на мачовете.