Звездата на българския и европейския баскетбол Александър Везенков беше избран за най-полезен състезател за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА).

Играчът на гръцкия гранд Олимпиакос регистрира средно 17.6 точки, 6.8 борби и 1.9 асистенции през изминалия сезон 2022/2023.

Българинът вече беше избран за номер 1 като най-полезен играч в най-престижния европейски баскетболен турнир за сезон 2022/23. Освен това той спечели и класацията за реализатор в надпреварата и беше избран и в най-добрия отбор на Евролигата.

Настоящата награда е от Асоциацията на играчите в Евролигата. Тя излъчва призьори в различни категории за трети път в последните години. Победители са състезателите, събрали най-много гласове от баскетболистите на участниците в турнира.

Везенков получи 47.4% от гласовете за най-полезен играч и бе описан като "най-добре представилият се състезател с най-голямо влияние върху играта на отбора си“.

За най-добър защитник с 43.9% от гласовете бе посочен съотборникът на българина в Олимпиакос Томас Уолкъп. Още един баскетболист на гръцкия тим - Костас Слукас стана най-добрият шести играч (38.6%).

Наградата за най-добър млад играч до 22 години за сезона (47.4%) бе избран Ям Мадар от Партизан.

Кайл Хайнс от Армани Олимпия Милано стана най-уважаван състезател (61.4%), а  Серхио Юл от Реал Мадрид - най-ключов играч (47.4%).