Четири отбора ще представят България в европейските клубни турнири по волейбол при мъжете. Това са шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас), вицешампионът Хебър (Пазарджик), бронзовият медалист Левски (София) и четвъртият Дея спорт (Бургас).

Срокът за потвърждаване на участие в надпреварите бе до 5 юни (понеделник), като и четирите клуба са потвърдили.

Тази година ролите на първите двама се разменят - Нефтохимик като първенец ще играе в най-престижния евротурнир - Шампионска лига, а Хебър, който не успя да спечели трофея в мъжкото първенство ще се бори в турнира за Купата на CEV. Левски, заедно с Дея спорт ще играят в третия по сила турнир - Купата на претендентите.

През миналия сезон Хебър стигна за втори пореден път до групите на Шампионска лига, след като отстраниха румънския и хърватския шампион във втория и третия квалификационен кръг.

Нефтохимик не можа да се представи убедително в Купата на CEV, като отпадна след 1/16-финалите, отстъпвайки с 1:3 и 0:3 гейма на Аркада (Галац).

Левски (София), който взе бронза през изминалия сезон в елита, прави своето завръщане на европейска сцена. Последно "сините" играха в евротурнирите през есента на 2021 г., когато играят 1/16-финали в Купата на претендентите и отстъпиха на ВКА Амщетен след т.нар. "златен" гейм.

Дея спорт пък миналата година записа достойно представяне в третата по сила надпревара, като отстрани испанския Гуагуас (Лас Палмас) и игра 1/8-финали срещу настоящия гръцки шампион Олимпиакос (Пирея). Бургазлии победиха гранда във втората среща, но категоричната загуба от първия им коства участие в четвъртфиналите.