Световната номер 2 в тениса Арина Сабаленка от Беларус коментира войната в Украйна след победата си над украинката Елина Свитолина на четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

"Не искам страната ми да бъде в никакъв конфликт. Не подкрепям войната", каза Сабаленка след класирането си за полуфиналите.

"А не подкрепям войната означава и че не подкрепям президента Александър Лукашенко", уточни тя.

"Наистина не се чувствах добре, за да дойда тук. Не можех да спя", призна тенисистката.

"Надявам се да разберете чувствата ми. Знаете, че ви уважавам всички. Може да питате всичко, което желаете. Ще получите цялата информация. Но на последната пресконференция се почувствах като на политическо шоу, а аз не съм експерт. Аз съм просто тенисистка", защити се Сабаленка, която не се яви на последните две пресконференции.

"Играли сме много за "Фед Къп" в Беларус. Лукашенко беше на мачовете, като се снимаше с нас след тях. Нищо лошо не се случваше тогава в Беларус, Украйна или Русия", добави още Сабаленка.

В битка за място на финал Сабаленка ще играе с непоставената чехкиня Каролина Мухова, която победи финалистката в турнира от 2021-а година - Анастасия Павлюченкова от Русия с 2:0 сета.